Bljuv, i opet bljuv

By | 2015-05-09

 

Lijepo vas molim! Sljedeći put kad netko spomene keptn Votsona u mojoj blizini, nek bude spreman na kompulzivno izbacivanje sadržaja mog želudca van, potrudit ću se da bude u njegovom smjeru.

Čini mi se da stoljećima slušam o njemu i njegovim podvizima, i pokušavam ljudima pojasniti svoje stavove o tom velikom zaštitniku kitova, no izgleda da u tome neću ni uspjeti, zbog – od sada – nekontroliranih fizioloških reakcija. O dvije stvari neću detaljnije pričati iz principa.
1 – životinje, sve životinje – osjetilna živa bića – ne smijemo ubijati iz etičkih razloga i logičke dosljednosti.
2 – Tko spasi i jednu dušu, kao da je spasio čitav svijet.
To su osnove koje nikada ne valja zaboraviti, i od njih i sam polazim, no o njima stvarno ne treba, a sasvim sigurno sada niti neću. No, iz njih i fame o keptnu Votsonu se rađaju neke nove – o kojima ipak malo bih. Tko je, dakle, famozni keptn? Izvadak sa službenih stranica Sea Shepherd ( seashepherd.org ) veli da je on “počašćen da služi kitovima, delfinima, tuljanima – i svim ostalim bićima na Zemlji. Njihova ljepota, inteligencija, snaga i duh su me nadahnuli. Ta bića su mi pričala, dirnula me, i nagrađen sam prijateljstvom s mnogim pripadnicima različitih vrsta…”. Predivvomitingne riječi, i mislim da bi se svatko, nevezano za životni stil, veganstvo, mesožderstvo, radikalnost ili političku usmjerenost, morao moći složiti s njima. No, začudo, sam keptn ne može! Iako hvale vrijedno spašava kitove i ostale schmoopy morske stanovnike, i iako hvale vrijedno priča o svima ostalim osjetilnim bićima, patološki je nedosljedan. Ne samo da u svojim izjavama za javnost, a koje hype veganci tako rado “shareaju”, negira jednakost potrebe svih životinja da prežive (

Ne možete uspoređivati ubijanje životinja u domaćim klaonicama s ubijanjem kitova. Ono što se događa s kitovima – ili delfinima, recimo, u Taijiu – nikada se ne bi odobravalo u klaonicama. Te klaonice bi bile zatvorene. Potrebno je 10 do 45 minuta da se ubije kit, i oni umiru u stravičnoj agoniji. To bi bilo u potpunosti nedopustivo i nezakonito u svim klaonicama na svijetu.
Isto tako, oni su ugrožena i zaštićena vrsta – svinje i krave nisu. Oni su dio eko-sistema, dok svinje i krave nisu.

Kako itko može uspoređivati ubijanje svinje s ubijanjem kita? Prije svega, naši brodovi su veganski. 40% ribe ulovljene u morima je hrana stoci – svinje i pilići postaju glavni grabežljivci mora. Stočna industrija je jedan od najvećih učesnika u emisiji stakleničkih plinova. Jedenje mesa je ekološka katastrofa.

), nego, unatoč tome što je i sam takozvani vegan (je, moje debelo dupe je vegan), i unatoč tome što je na tamo nekom brodu koji mu je ponos i dika isto tako ?veganska? prehrana, keptn na svojim okupljanjima za prikupljanje donacija poslužuje meso. O keptn, maj keptn… Iako si po stavci 2 zaslužio čast i slavu, bojim se da si po stavci 1 promašio ceo fudbal. I ne samo to – udario si po onima kojima je isto tako loše kao i kitovima – ubijaju ih, nevezano za trajanje tog ubijanja, a svojim skretanjem pozornosti na schmoopy delfinčiće i kitiće smanjuješ šanse glupim kravama i prljavim svinjama da se izvuku iz tog pakla. A nama vegancima – e nama tek radiš pravi posao! Kad su nam “lideri” tako dosljedni i ogrezli u spoznaju štetnosti specizma, što da neupućeni svijet očekuje od nas, i kako da nas ozbiljno percipira?

Bljuv…

 

PS

Sve bolje od boljeg. Ako moj francuski nije tako loš kako vele, SSCS uopće nije protiv _ubijanja_ kitova. Oni su protiv _ilegalnog_ ubijanja…

Odgovori