Tko je Tko u Animalističkom Pokretu

By | 2015-05-09

Tko je Tko u Animalističkom PokretuNekoć davno, na bespućima tadašnjeg Interneta, pisalo se po forumima, ircevima, njuzima, itd. Onda je zločesti Šećerobrd ljudima podvalio Lice pod Bubrege, pa su se svi prebacili tamo. Nema u tome ničeg lošeg, sloboda izbora je sloboda koju valja njegovati čak i kad nije konzumirana na racionalnoj osnovi. No na Svevidećem Licu čovjek ne može pisati slobodno, baš kao što ne može ni jednostavno ušetati u Mordor. Jednoga dana, Robert Međugorac mi je iznio svoju ideju za Almanah. Veliki Almanah animalističkog aktivizma u Hrvatskoj. Nismo mogli pronaći dovoljno dobar font i HD kameru pa smo odustali od zajedničke akcije na ovom projektu, no ja ne marim za fontove i HD, kao ni za Copyright, pa sam si dao truda ovdje, gdje mogu štovati slobodu 😉

Da, nije u redu ne spomenuti i Neprijatelje Ljudi. Oni ne mare za slobodu i etiku pa nećemo ni mi previše za njih. Dovoljno ih je spomenuti i zahvaliti im se, jer i oni su igrali nekakvu ulogu u ovoj priči. Dakle, hvala im!

Tko je Tko u Animalističkom Pokretu je slobodan. Pravila će postojati, ni sam nisam siguran može li se uopće bez ikakvih pravila, no na njemu može pisati svatko o svima. Sadržaj bi se trebao uglavnom odnositi na ljude, ne-ljude, događaje i ostale entitete vzane za animalistički, AR, veganski, zaštitarski, itd. pokret u Hrvatskoj, no ne nužno na ta područja i ne nužno na Hrvatsku.

Moj Ego veli da slobodno pišete i o meni, nek je od srca, pa makar i ružno, makar i netočno. Putnik namjernik nek sve dobro podjeli a sve ružno pomnoži sa deset i na osnovu tog rezultata nek stvara sud o meni. Ili o drugima.

A vi kako hoćete. Samo budite dobri.

Tko je Tko u Animalističkom Pokretu je svojevrsni almanah.

Čemu? U naizgled zahuktalom “aktivizmu” na području animalistike, prava životinja, veganstva, etike i srodnih područja, jako je puno struja. To je, naravno, normalna pojava u svim pokretima koji nisu centralizirani i hijerarhijski (najčešće i diktatorski!) ustrojeni, a čak i u takvima ogranci i smjerovi nisu uvijek dovoljno unificirani da ne bi izazivali zbunjenosti ili pogrešno tumačenje u širokim narodnim masama ili “stručnim” krugovima. No animalistički pokret ima neke svoje posebnosti zbog kojih se potreba za ovakvim almanahom, adresarom, kazalom, čini još potrebnijom, neophodnom!

Područje koje pokriva se uopćeno naziva “aktivizam za prava životinja” no tu su često infiltrirani razni pokreti, smjerovi, organizacije, pojedinci i postupci koji su u suprotnosti sa sva četiri tagmema predmetne sintakse, ili bar nisu dovoljno podudarni.

Relativno “ekstreman” primjer su “ljubitelji životinja” predstavljeni ljudima koji vole (neke) pse ili mačke, dok istovremeno konzumiraju leševe ostalih životinja. Drugi primjer su organizacije poput Prijatelja životinja koje ponekad objave internetsku stranicu abolicija.com (trenutno ugašena i prebačena na http://www.abolicija.prijatelji-zivotinja.hr/ !) na kojoj niti jednom riječju ne spomenu aboliciju u kontekstu animalističkog pokreta nego upravo suprotno – skoro sve sa te stranice je u suprotnosti sa pojmom abolicije!

Tko je Tko u Animalističkom Pokretu ima za cilj objediniti i sačuvati (u slobodnom obliku) činjenice iz predmetnog područja i uvesti jasnoću u razlikovanju pojedinih struja.

Odgovori