Strah, strah, strah

By | 2015-09-15

 

strah fear b12 vegans

B12, ako već nije hoax, sasvim sigurno nije ni nešto što bih ja preporučio za uzeti zdravo za gotovo.

Zašto?

Poznato je da na internetu i na plotu svašta piše. Tako recimo na plotu često pišu nazivi za spolne organe, čak su i nacrtani!, no nikome ne pada na pamet da se seksa s plotom. Ali ako na internetsima naiđemo na članke gdje nasmijani likovi u bijelim kutama nešto tvrde, to je već druga priča? E, kod mene nije 😀

Bavim se tom pričom, kao i, usput rečeno, kastracijom, od samih početaka mog veganstva, a godine tome sam davno prestao da brojim. I u oba slučaja se po internetsima uglavnom ponavljaju mantre. Kastracija je neophodna jer 2 mačke za godinu dana naprave milijardu mačića, psi će umrijeti od tumora testisa ako ih se ne kastrira, a vegancima će se mozak i primarni seksualni atributi smanjiti na veličine oraha, kikirikija i klikera, ako samo i pomisle da B12 nije nužan kao suplement u prehrani.

Ovo s kastracijom ću u ovoj priči preskočiti, no B12 ne.

Hm…

Da vidimo.

Postotak vegana je u najboljem slučaju negdje ispod 1%. Gallupova istraživanja 2012te, u Americi!, manje od 2% ljudi se izjasnilo kao veganci. Veliki broj njih ne prolazi “standarde” Veselijeh Veganaca (iako zadovoljavaju gotovo nepostojeće standarde Prijateljima Životinjama) , a i Amerika je sasvim sigurno naprednija od prosjeka. Dakle, optimistična procjena je 1%.

Postotak B12 insuficijencije je negdje malo ispod 20%. Ako su svi vegani bolesni od toga, od čega su bolesni ostalih 19%?

Najnovija (ali i najstarija!) istraživanja vele da su “uzroci” određena oboljenja, nasljedni genetski, povećan unos alkohola itd, no i:

– pojačana upotreba određenih lijekova poput PPIa (proton pump inhibitors) i lijekova za želučane i srčane tegobe

– prevelika kiselost organizma (prvenstveno želučanih sokova)

 

Opa Miki!

Ima i ovo,  presented at the symposium “Is It Time for Mandatory Vitamin B-12 Fortification in Flour?” held at Experimental Biology 2008, San Diego, CA, 8 April 2008:

“Vitamin B-12 deficiency and depletion are common in wealthier countries, particularly among the elderly, and are most prevalent in poorer populations around the world. This prevalence was underestimated in the past for several reasons, including the erroneous belief that deficiency is unlikely except in strict vegetarians or patients with pernicious anemia, and that it usually takes ≈20 y for stores of the vitamin to become depleted.”

“Contrary to popular belief, not only strict vegetarians (vegans) are at high risk of vitamin B-12 deficiency, and there is strong evidence that status reflects usual intake across a wide range.”

Čak  i da SVI vegani (tih 1% 😉 ) pate od insuficijencije (što je skoro pa nevjerojatno), odakle onda onih 18% među nevegancima, ako ne od navedenih uzroka?

Dakle, vegani, jedući zdraviju hranu (pretpostavljamo ne bez osnove, koliko god nekim veganima to nije primarni razlog za veganstvo) imaju alkalniji organizam, manje problema sa želučanom kiselinom, manje srčanih problema, i općenito piju manje lijekova koji uništavaju bakterije (moj klinac od 10 godina, vegan od prije začeća – dakle i mama je mogla imati insuficijenciju, nije nikada pio antibiotike) pa stoga imaju i relativno MANJE izglede za “obolijevanje” od te famozne insuficijencije.

Naravno, ja nisam liječnik i nemojte me uzimati za ozbiljno.

Možda se ponavljam, no svejedno nije zgorega za reći. Nije mi namjera bila tvrditi da je veganska prehrana otporna na nedostatak B12, nego da su šanse manje iz dosta razloga.

Ono što mene je muči ta silna uniformiranost medija koji kontroliraju naše akcije i ponašanje.

Umjesto da pričamo o odista opasnim stvarima (ne mislim pri tome na tebe, dapače, ti si tu više nego ispravna, nego kolektivno na društvo, a u ovom slučaju na vegance kao na posebnu grupu), kao što je to gore spomenuto kloriranje i floriranje! vode, na enormnu količinu antibiotika, antibakterijskih sredstava, kozmetike i ostalih otrova, a to konzumerstvo je direktno povezano i sa zločinom nad ne-ljudima, mi smo CILJANO izbombardirani člancima u kojima nas plaše sa B12.

Plaše nas s kalcijem, proteinima, plaše nas s B12. I da bar samo nas vegance plaše, i da nas bar plaše samo time.

Plaše i mesoždere, i vojnike, i managere.

Strah, strah, strah!!!

A strah je ubojica uma, strah je mala smrt koja donosi potpuno brisanje…

One thought on “Strah, strah, strah

Odgovori